Oasevieringen zijn wekelijkse bijeenkomsten op zondag waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen liturgie kunnen vieren. Een plek om even stil te vallen en thuis te komen bij God en bij elkaar. We willen een gemeenschap vormen, een gemeenschap waar iedereen welkom is. Een plaats waar we voor, tijdens en na het vieren van de eucharistie het leven kunnen delen. We steunen hiervoor op twee pijlers: de liturgie en de ontmoeting.
Liturgie Voor veel mensen is de zondag nog steeds een belangrijke dag in hun gelovig leven. We willen daarom samenkomen om in de eerste plaats te bidden tot God en Hem te danken. ‘Doe dit als herinnering aan mij’, vroeg Jezus. Zoals duizenden gelovigen over de hele wereld, willen we dus samenkomen om de zondagsliturgie te vieren, rond het Woord en Brood van Christus. In Oasevieringen staan het samen vieren en zingen centraal: we streven naar een levendige liturgie, vanuit een levend(ig)e gemeenschap.
We proberen op verschillende manieren voor een betrokken eucharistie te zorgen, zodat dit werkelijk een vreugdevol samen-vieren is. We vertrekken steeds vanuit het vaste kader van de liturgie en willen alle symbolen waar ze rijk aan is tot hun recht laten komen. Er is plaats voor een eigen invulling, die in harmonie staat met dat wat ons reeds gegeven wordt. Zo vieren we in een kringvormige opstelling: dat drukt iets uit van de gemeenschap en de verbondenheid die we willen beleven. Ook muziek en samenzang zijn belangrijk: zingen is tweemaal bidden! Iedere viering wordt ondersteund door een aantal muzikanten en we beschikken over een eigen liedrepertoire. Ook maken we tijd voor ‘vrije voorbeden’, waarbij mensen de kans krijgen om uit te spreken voor wie of wat ze willen bidden. Na de voorbeden vormen we een kring rond het altaar voor het eucharistisch gebed, waarna men de communie onder twee gedaanten aangeboden krijgt.
In de Oasevieringen is iedereen uitdrukkelijk uitgenodigd en welkom. We beogen niet om een specifieke gezins- of kinderviering te zijn, maar we hebben tijdens de liturgie wel aandacht voor kinderen en jongeren. Er is een actieve misdienaarswerking, in samenwerking met de Pastorale Eenheid Sint-Trudo en we hebben aandacht voor eerste communicanten. Daarnaast is er wekelijks kindercatechese voorzien voor kinderen jonger dan 12 jaar, waar regelmatig ook Godly Play verhalen verteld worden. Iedere eerste zondag van de maand is er geen nevendienst, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen af en toe ook deelnemen aan de viering in zijn geheel en hier ook vertrouwd mee geraken.
Ontmoeting Naast liturgie staat ook ontmoeting centraal. Iedereen mag zich welkom voelen, jong en oud, Truienaar of niet, zoekende en gelovige mensen. Oase wil een kans bieden tot een open ontmoeting met alle aanwezigen. We willen elkaar ondersteunen in ons gelovig leven en tijd maken om elkaar te leren kennen en meer gemeenschap te vormen. Dat doen we op verschillende manieren. In de eerste plaats maken we iedere week tijd en ruimte voor een hartelijk onthaal, zowel voor als na de viering. Iedereen wordt na het slotlied uitgenodigd voor een tas koffie of thee en een versnapering. Er is tijd en ruimte voor een gezellige babbel of een vriendelijk woord, een warm welkom voor nieuwe gezichten, een lied voor een jarige of steun voor mensen die het wat moeilijker hebben. Iedereen kan aansluiten op de manier die hem of haar het beste ligt. We vinden het belangrijk dat niemand zich verplicht voelt: het is ook een moment van ont-moeten.
Oase blijft echter niet beperkt tot de ‘gewone’ zondagse vieringen. Jaarlijks zijn er enkele bijzondere vieringen, waarbij we tijdens én na de viering verder inzetten op ontmoeting. Zo is er jaarlijks de boekentassenzegening, het kerstontbijt, de paaseierenraap en de Oasedag met een inhoudelijke activiteit (getuigenis, catechese, uitwisseling met andere religies…). Regelmatig proberen we na de viering samen te eten met de gemeenschap, vaak met een ‘potluck’: samen eten verbindt. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om aandacht te hebben voor diaconie. Dit doen we o.a. door ons steentje bij te dragen aan de acties van Welzijnszorg en Broederlijk Delen, maar ook door enkele keren per jaar als gemeenschap te koken voor de voedselbedeling van OnderOns, de armoedevereniging van Sint-Truiden. We geloven dat deze bredere activiteiten de gemeenschap versterken en laten leven.
Dit alles wordt gerealiseerd door mensen vanuit de gemeenschap. Enerzijds is er de Oasewerkgroep: een zestal vrijwilligers die samen met priester en diaken 6-wekelijks samenkomen. Daarnaast zijn er de vele anderen die hun steentje bijdragen als lector, muzikant, catechist, bakker of misdienaar. We hopen en geloven dat vanuit het vieren en ontmoeten deze draagkracht blijft bestaan en verder mag evolueren. Zo willen we samen kerk-vormen, een proces dat we willen gaan met vallen en opstaan, evalueren en bijsturen. Op die manier hopen we te blijven groeien, open te staan voor verandering en steeds opnieuw samen op weg te gaan en te bouwen aan Gods Rijk.